Impregneren wel of niet

De voor en nadelen van hydrofoberen. (Impregneren)

Dat er voordelen zijn aan impregneren dat kunnen wij niet ontkennen.

Het kan bij poreuze stenen de opname van vocht verminderen.

Als onderhoud elke tien jaar gebeurd kan vervuiling van de gevels inderdaad verminderen.
Dit kan ook door elke 10 jaar een lichte reiniging toe te passen, dat is meestal voordeliger.

Voorkomen van vorstschade en isolatie verbetering kan in enkele gevallen inderdaad miniem worden gemeten.

Naast de reeds genoemde voordelen zijn er toch ook enkele nadelen verbonden aan deze gevelbeschermingstechniek:

Het impregneren van de gevel is een klus die na verloop van tijd herhaald moet worden. Hoelang je gevel precies beschermd is na het hydrofoberen, hangt onder meer af van de kwaliteit van het gebruikte product, de weersomstandigheden en het aanwezig zijn van extreme vervuiling . Je kan ervan uitgaan dat een impregneermiddel je gevel ongeveer 10 jaar lang beschermt.

Voor het impregneren, moet de gevel vóór het impregneren proper en in goede staat zijn. Dit betekent dat het nodig kan zijn om eerst reinigings- en herstellingswerken uit te voeren voor men aan de gevelimpregnatie kan beginnen. Deze bijkomende gevelwerken zullen extra kosten met zich meebrengen.

Als je later gevelwerken wil laten uitvoeren, kan het zijn dat deze bemoeilijkt worden door de aanwezigheid van het impregneermiddel. Een geïmpregneerde buitenmuur kan bijvoorbeeld niet geschilderd worden. Ook reparaties aan voegwerk kunnen een probleem geven.

Als wij bijvoorbeeld een gevel opnieuw gaan voegen vinden wij het belangrijk te weten of er in het verleden, de gevel is behandeld met deze soort middelen. Mocht dit wel het geval zijn dan houden wij daar rekening mee en moeten wij onze mortel aanpassen. Tot op heden kunnen wij dan door deze problemen geen volledige garantie bieden op de aanhechting.

Wij adviseren alleen als het werkelijk een meerwaarde geeft, om te impregneren.

Ter informatie, een goede baksteen kan eeuwen zijn schoonheid en uiterlijk behouden.
Helaas zijn er ook minder goede bakstenen. Vooral de naoorlogse baksteen kan daar nog al eens last van hebben. Dan is het impregneren het overwegen waard.

Marinus Lockefeir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *